Amsterdam |
Stambul |
Paryz |
Stambuł – największe i najludniejsze
miasto w Turcji oraz jej centrum kulturalne, handlowe i
finansowe. Rozciąga się po obu stronach cieśniny
morskiej Bosfor, od północnego wybrzeża morza Marmara do
południowego wybrzeża Morza Czarnego. Jedno z największych miast świata, najludniejsze miasto Europy, stolica prowincji Stambuł. Rozwinięty ośrodek przemysłowy, wytwarzający około ¼ produkcji kraju. Główne centrum finansowe Turcji, siedziba kilkudziesięciu banków i giełdy papierów wartościowych. Siedziba pięciu uniwersytetów, z których najstarszy – Uniwersytet Stambulski – został założony w 1863 roku. |
|
Jak wygląda tureckie sniadanie? Tureckie śniadania są obfite i zróżnicowane. Składają się z kilku małych dań, w tym sera, oliwek, pomidorów, masła, dżemów i past, bochenków świeżego chleba i oczywiście strumienia czarnej herbaty. Ser jest jednym z najważniejszych produktów śniadaniowych w Turcji. Podstawą tureckiego śniadania jest pieczywo: świeże pity albo simit – puszyste bajgle obficie posypane ziarnami sezamu, sprzedawane w piekarniach i na ulicznych stoiskach. Kawałki obwarzanka można odrywać i maczać w miseczkach z konfiturami i dipami. Porządne śniadanie powinno obejmować przynajmniej dwa rodzaje sera. |
|