Europejskie miasta




                               Amsterdam
                                  Stambul
                               Paryz



Stambuł – największe i najludniejsze miasto w Turcji oraz jej centrum kulturalne, handlowe i finansowe. Rozciąga się po obu stronach cieśniny morskiej Bosfor, od północnego wybrzeża morza Marmara do południowego wybrzeża Morza Czarnego.
Jedno z największych miast świata, najludniejsze miasto Europy, stolica prowincji Stambuł. Rozwinięty ośrodek przemysłowy, wytwarzający około ¼ produkcji kraju. Główne centrum finansowe Turcji, siedziba kilkudziesięciu banków i giełdy papierów wartościowych. Siedziba pięciu uniwersytetów, z których najstarszy – Uniwersytet Stambulski – został założony w 1863 roku.

Jak wygląda tureckie sniadanie?

Tureckie śniadania są obfite i zróżnicowane. Składają się z kilku małych dań, w tym sera, oliwek, pomidorów, masła, dżemów i past, bochenków świeżego chleba i oczywiście strumienia czarnej herbaty. Ser jest jednym z najważniejszych produktów śniadaniowych w Turcji.
Podstawą tureckiego śniadania jest pieczywo: świeże pity albo simit – puszyste bajgle obficie posypane ziarnami sezamu, sprzedawane w piekarniach i na ulicznych stoiskach. Kawałki obwarzanka można odrywać i maczać w miseczkach z konfiturami i dipami. Porządne śniadanie powinno obejmować przynajmniej dwa rodzaje sera.